Kooke keukens

Een nieuwe look voor je keuken in 8 stappen

Een nieuwe look voor je keuken in 8 stappen

Geplaatst op

Als je een nieuwe look voor je keuken wilt, maar niet een nieuwe keuken wilt aanschaffen, kun je een ervoor kiezen om hem een nieuw kleurtje te geven. Een nieuwe verflaag kan het uiterlijk van de hele ruimte veranderen en je veel geld besparen.

Materialen

 • Schildersband
 • Vinyl handschoenen, masker, veiligheidsbril, veiligheidsbril
 • Ontvetter
 • Lappen
 • Hechtdoek
 • Oud hout (om deuren op te zetten bij het schilderen)
 • Semiglanzende latexverf/primer (platina)
 • Verfborstel & rollenkit
 • Schroevendraaier (of accuboormachine)
 • Orbitaalschuurmachine met fijn korrelig papier
 • Potlood
 • Fijn & zeer fijn korrelig schuurblok

Stap 1: Je werkgebied voorbereiden

Verzamel je materialen en gereedschap bij elkaar. Verwijder het bestaande beslag van de deuren en ladefronten met behulp van een schroevendraaier of boormachine. Als je van plan bent om het ijzerwaar opnieuw te gebruiken, plaats het dan in een plastic zak in de bijbehorende kast. Voordat je de deuren en laden verwijdert, moet je je keuken in kaart brengen door een nummer toe te kennen aan elke kast en de bijbehorende deuren om te voorkomen dat je tijdens de herinstallatie spelletjes moet raden. Gebruik schilderstape, zodat het gemakkelijk te verwijderen is wanneer je klaar bent om te beginnen met schilderen.

Stap 2: Maak de kasten schoon

Je wilt een ontvetter gebruiken om de kasten grondig te reinigen en vervolgens afvegen volgens de instructies van de fabrikant. Dit helpt de verf goed te hechten en zorgt voor een duurzamere afwerking.  Draag handschoenen, een veiligheidsbril en een veiligheidsmasker en gebruik schone doeken als je een heavy-duty ontvetter gebruikt. Zorg er ook voor dat je apparaten en vloeren afdekt met plastic zeilen of druppelende doeken terwijl je in de schoonmaakmodus bent. Gietijzeren fornuizen en ovens als een AGA fornuis moet je extra goed afdekken, omdat de verf hier lastig vanaf gaat.

Stap 3: De kasten schuren

Nu je deuren, laden en kastfronten schoon en droog zijn, gebruik je een vlakschuurmachine om ze te schuren met fijn korrelig papier. Het doel hier is om het oppervlak net genoeg op te ruwen om de primer en de verf goed te laten hechten. Gebruik een doek, winkelvacuüm en/of perslucht om fijne deeltjes uit hoeken en gaten te verwijderen. Veeg af met een kleefdoek zodat het oppervlak stofvrij is.

Stap 4: Tape van het interieur afplakken

Plak vervolgens de binnenkant van de dozen af om te voorkomen dat de verf overloopt.

Stap 5: Maak een verfstation

Stel voor de deuren een verfplaats in met goede ventilatie, licht en bewegingsruimte. Plaats smalle houtsnippers op het werkblad om de deuren op te tillen. Op deze manier kun je gemakkelijk randen schilderen en kan er lucht onderdoor circuleren.

Stap 6: Primeer alles (x2)

Als dit klaar is, ben je klaar om te beginnen met het voorstrijken. Verf eerst de binnenranden met een borstel, rol dan de primer op de zijkanten van de dozen en vervolgens de voorkant van de doos. Om de deuren voor te bereiden, begin je met het interieur, zodat ze volledig droog zijn voordat je de deuren omklapt en de fronten voorgrond.

Nadat de eerste laag primer gedroogd is, schuur je alle oppervlakken licht op met een fijn schuurblokje, veeg je ze schoon en voeg je een tweede laag toe, indien nodig.

Stap 7: Breng de verf aan

Wanneer de primer volledig gedroogd is, ben je klaar om de eerste laag semi-glanzende latex aan te brengen. Wees geduldig en kleef met meerdere lichte lagen voor een goede dekking en laat voldoende droge tijd. Schuur licht met een zeer fijn papier tussen de lagen om kleine onvolkomenheden te minimaliseren.  Veeg alle oppervlakken af met een kleefdoek om stof te verwijderen voordat u extra verflagen aanbrengt.

Stap 8: Deuren opnieuw installeren

Als alles droog aanvoelt, installeer je de deuren opnieuw en vervolgens het beslag met behulp van een boormachine of schroevendraaier.

Gerelateerde berichten

Nieuw keuken gekocht – Wat voor unieks kun jij bereiden?

Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van een nieuwe keuken. Je hebt uren lang bij Mandemakers zaken gezeten en jezelf door verkooppraatjes moeten...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden